HTML

Tomi szerint a világ

Kíváncsi vagyok Ti hogyan élitek meg a mindennapokat kis ahzánkban, ezért vitaindító blogokat írok ide.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

THM PLAFON

2009.10.23. 02:06 TWATT

A héten hallottam, hogy szóba került a "gyorskölcsönök" esetében alkalmazható thm-ek maximalizálása. Első gondolatom az volt, hogy végre elkezdik normális keretek közé terelni az uzsorás zrt-ket, de aztán továbbgondoltam a dolgot.

Ezek a cégek akármennyire állítják az ellenkezőjét, lényegében uzsorakölcsönöket nyújtanak. A dolog a prostitúcióhoz szerintem nagyon hasonlít. Mivel van rá igény, ezért kialakul a piaca. Az állam dönthet, hogy hasonlóan a kábítószerhez/alkoholhoz/dohányzáshos stb... üldözi, vagy legális keretek közé igyekszik terelni és adóbevételre tesz szert belőle. Ebből logikusan következik, hogy amennyiben törvényi eszközökkel megakadályoznánk ezen cégek működését, akkor helyüket nagy valószínűséggel a fekete gazdaság uzsorásai vennék át. Nem néztem utána mióta létezik uzsora, de a tippem az, hogy több ezer éve, tehát igény volt/van/lesz rá. Akkor már én is azt mondom, hogy legyen legalizált piaca, de ott az állam szabja meg a feltételeket. Ugyanakkor a pofátlanságát ezen cégeknek én mindenképp azzal is korlátoznám a thm plafon mellett, hogy megtiltanám számukra a problémás követeléseik eladását követeléskezelő cégek részére. Ma ugyanis a legtöbb ilyen cégnél én úgy tudom az a gyakorlat, hogy a bedőlő hiteleket csomagként eladják. Így a két kopasz, aki Józsi bácsit megveri sohasem az ő alkalmazottjuk, hanem a követeléseket megvásárló, jellemzően a gyorskölcsön cégeknél is "keményebb" vállalkozások veszik meg.

Az eladó cégnek egyszerű dolga van: kiszámolja mennyi a forrás költsége + működési költsége (ez qrva magas, mert a parkolóörökhöz hasonlóan itt masszíven bigbrotherölni kell a kollégákat) + kockázati költsége, tudja, hogy mondjuk 80%-os diszkonttal el tudja adni a követeléseit és outsorce-olja a teljes "work out" tevékenységet.

Szerintem komolyabb visszatartó erő lenne, ha tudná, hogy neki kell eljárni a problémás eseteknél. Ha ugyanolyan kemény lenne, mint a követeléskezelő cégek, úgy hamar tele lenne az újság azzal, hogy az alkalmazottai milyen módszereket alkalmaznak, ami azért nem jó reklám. Ha nem így tenne, akkor a jelenleginél magasabb árszínvonalra kell beállnia. Viszont ha ezzel párhuzamosan thm korlát kerül bevezetésre, akkor egyszerűen arra kényszerül, hogy kevésbé rizikós üzleti modellje legyen és sokkal inkább érdekelt legyen abban, hogy csak olyan embernek nyújtson hitelt, aki nagy valószínűséggel visszafizeti azt, mivel a bevétele korlátozott lesz és a korábbi kockázati költséget már nem tudja kitermelni.

A másik oldalon persze ott van ellenérvként, hogy így a jelenlegi gyorskölcsönösök legkockázatosabb (értsd ez alatt legszegényebb, legbizonytalanabb jövedelemmel rendelkező) része visszatérne a sarki uzsoráshoz.

Valakinek ötlete van merre lenne az előlre?

Szólj hozzá!

Címkék: korlátozás thm gyorskölcsön uzsora

A bejegyzés trackback címe:

https://twatt.blog.hu/api/trackback/id/tr641469034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása